0-6 måneder​

​Barnet har allerede i fostertilstanden lært noget om sprog, da det her opfatter sproglyde, dertrænger i gennem maven, barnet kan skelne mellem sprog og andre lyde og lærer moderens stemme at kende.

Det nyfødte barn foretrækker at lytte til moderens stemme frem for andre stemmer ogforetrækker ligeledes at lytte til sit eget modersmål.

​De første lyde, barnet bruger, er biologiske funktioner som at nyse, bøvse m.m.

Fra 6-8 uger begynder barnet at kurre (en langtrukken vokal), når det er tilfreds.

Ved 2-3 mdr. producerer barnet konsonantlignende bagvedliggende lyde som g og k (goo goo).

​Fra 4 mdr. frembringer barnet lange serier af vokaler og konsonantlignende lyde og har større kontrol over disse lyde. Der høres pludren som f.eks. ”a…h”, ””agy”, ”r…r” og ”gaa”. Barnet brummer, hviner af glæde og der høres latter.

Fra 5 mdr. foretrækker barnet lyden af sit navn frem for andre lyde, og det vender hovedet efterlyd, som når der f.eks. leges med en rangle.

I denne periode deler barnet og den voksne blikkontakt og opmærksomhed, og der kommunikeres med lyde, imitationer og bevægelser. Når barnet kigger væk er det tegn på, at det har brug for pause og ikke kan rumme mere stimulation. Når barnet er klar igen, søger det den voksnes øjenkontakt, siger lyde eller laver bevægelser for at få kontakt igen. Den voksne og barnet skiftes således til at lytte og svare, og den første turtagning i kommunikationen er begyndt.

Ønsker du at komme i kontakt med mig?

Så er du velkommen til at sende mig en besked. Jeg vender tilbage på din henvendelse hurtigst muligt.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Talebiksen
​v/Talepædagog Kirsten Bruun

G.C. Amdrups Vej 4
9210 Aalborg SØ

Medlem af​